Geen onverwacht bezoek meer

Heeft u geen zicht op uw oprit en wordt u verrast door (on)aangekondigd bezoek? Wilt u een melding krijgen zodra iemand uw terrein betreedt? 

Zoekt u een doorgangsdetectie systeem, zodat u altijd weet of er iemand komt? Dan is een draadloze opritverklikker dé oplossing. Geen kabels en ook geen intensief graafwerk.

De grote vraag is echter vaak: ‘welke opritverklikker (ook wel driveway alert) moet ik kiezen?’ Wij lichten graag de twee mogelijkheden toe. 

Een bewegingsmelder

Een bewegingsmelder wordt ook wel PIR (Passief Infra Rood) genoemd en is de goedkoopste variant. Een PIR sensor detecteert bewegingen (= warmteverschillen) en stuurt draadloos een melding naar de bel die binnen in uw huis hangt. 

 

U kunt het vergelijken met een buitenlamp die aangaat op het moment dat er iemand in de buurt komt. Het voordeel van een PIR is dat u maar één sensor hoeft te plaatsen.

 

Zodra iemand op maximaal 12 meter langs de sensor loopt, fietst of rijdt, detecteert de sensor en stuurt een draadloze melding naar de ontvanger in uw huis. Maar, de PIR sensor kent ook een nadeel. De sensor kijkt voor zich uit, waardoor ook honden, katten en dergelijke worden gedetecteerd. En dit kan valse meldingen opleveren.

Opladen bewegingsmelder

Bewegingsmelders kunnen gevoed worden door een batterij, maar ook door zonnepanelen. U kunt de PIR sensor met batterij prima in de schaduw of op een gecamoufleerde plek plaatsen.

De PIR bewegingsmelder met zonnepaneel daarentegen moet goed in het daglicht geplaatst worden. Want alleen zo kan de sensor van voldoende stroom worden voorzien. Het is afhankelijk van de situatie, hoe lang een zonnecel sensor blijft functioneren als er onvoldoende zonlicht is. 

 

Er zijn goedkope bewegingsmelders verkrijgbaar, maar deze hebben vaak een beperkt bereik. Ook is de betrouwbaarheid per systeem verschillend. Lang niet alle PIR sensoren die verkrijgbaar zijn, detecteren auto’s goed. 

Een lichtsluis

Een infrarood lichtsluis wordt ook wel IR beam genoemd. Een infrarood lichtsluis bestaat uit twee sensoren op zonne-energie die tegenover elkaar geplaatst moeten worden. Hierdoor kijken ze elkaar de hele dag aan! Een lichtsluis is een zeer betrouwbare manier van detecteren, omdat alleen een melding gegenereerd wordt, als de stralen tussen de sensoren doorbroken worden. Honden en katten worden niet gedetecteerd.

 

De beams zijn met een dubbele, of zelfs 3-voudige straal uitgevoerd. Zodra deze stralen gelijktijdig doorbroken worden, klinkt binnenshuis de bel. Dit voorkomt valse meldingen als gevolg van heftige regen, sneeuw of vallend blad en ongedierte. En doordat een lichtsluis uit 2 sensoren bestaat is deze duurder dan een PIR bewegingsmelder.  

 

De betrouwbare draadloze lichtsluis sensoren zijn aan te bevelen op plekken waar voldoende daglicht is en waar een begin en eindpunt wenselijk is. De afstand tussen de IR beams kan variëren tussen de 5 en 100 meter.

Opladen lichtsluis

Er zijn lichtsluizen met zonnepanelen bovenop de sensoren of aan de zijkant. De zonnepanelen zorgen ervoor dat de accu in de sensoren opgeladen wordt. De accu is zo krachtig dat het systeem ook ’s avonds en op donkere dagen blijft functioneren. Let er bij de aanschaf op of de sensoren reparabel zijn. Mocht er iets defect raken, dan is het prettig te weten dat reparatie mogelijk is. 

 

Of u sensoren kiest met zonnecellen aan de boven- of zijkant, hangt af van de locatie. De beam sensoren met zonnepanelen aan de bovenkant zijn kleiner van formaat 180x75x85mm, vangen over het algemeen meer licht en zijn vrijwel overal toepasbaar. De sensoren met zonnepanelen aan de zijkant zijn groter qua formaat 340x123x45, maar hebben een LCD-scherm en een kalibratiegat, wat erg gemakkelijk is bij het installeren en uitlijnen van de sensoren. 

Wat nog meer belangrijk is om te weten?

Zendbereik of transmissiebereik

Het zendbereik is de afstand van de buitensensoren naar de bel  binnen in huis. De afstand die door fabrikanten wordt vermeld, is de afstand gemeten in het vrije veld zonder obstakels. 

 

Afhankelijk van het aantal obstakels (bijvoorbeeld buitenmuren, binnenmuren, deur, ramen, bomen, struiken etc.) kan het effectieve bereik met wel meer dan 50% afnemen!

 

Er zijn goedkope bewegingsmelders verkrijgbaar van enkele tientjes. Deze hebben echter een beperkt bereik en detecteren vaak alleen personen (geen voertuigen). De betere opritverklikkers kunnen afstanden van 400 tot 800 meter overbruggen en detecteren ook voertuigen.

Signaalmelders

En dan komt er iemand uw terrein op. De sensor (PIR of IR beam) detecteert en binnen gaat de bel over! Maar wat als u op meerdere plekken (in huis, op zolder, in de schuur) of bijvoorbeeld op uw telefoon een melding wilt ontvangen? 

 

Als u op meerdere plekken de bel wilt horen overgaan, bestel dan extra bellen bij uw opritverklikker. Dit kan een bel zijn die bij het systeem hoort. Maar als u kiest voor een bel met een uitgang (potentiaalvrij contact), dan kunnen  universele draadloze bellen, zakpiepers, GSMkiezers of een camerasysteem aangesloten worden. 

 

Zo kunt op meerdere plekken in uw woning of bedrijf horen of er bezoek komt en uw eigendommen in de gaten houden.

Detectiebereik

Het detectiebereik wil zeggen hoe ver het sensor-oog kijkt. Een PIR bewegingsmelder kijkt ongeveer 12-15 meter voor zich uit. De ene sensor heeft een grote kijkhoek, de andere een kleine en de betere Opritverklikker bewegingsmelders zijn instelbaar, waarmee de betrouwbaarheid verbetert.

Bij een lichtsluis is het net even anders. 

 

 

Hierbij kunnen aan weerskanten van een smalle oprit van 5 meter Infrarood beamsensoren worden geplaatst. Het is ook mogelijk om de sensoren verder uit elkaar te zetten om de gehele voortuin of achtertuin te beveiligen. 

 

De IR Beams kunnen maximaal 90-100 meter van elkaar geplaatst worden. De sensoren moeten elkaar wel aan kunnen kijken (free line of sight) zonder obstakels.

De keuze hangt af van veel factoren

Bij de keuze van een opritverklikker beginnen we altijd met de situatie buiten. Er moet eerst bepaald worden of een bewegingsmelder of een lichtsluis het meest ideaal voor u is. Dat hangt af van de ligging van de oprit. Ligt uw oprit tussen weilanden of tussen 2 panden? Staan er veel bomen? Is er een ijzeren hek? Of heeft u loslopende honden? Is er veel schaduw of juist veel zon? Wij adviseren de sensoren zo ver mogelijk van uw woning te plaatsen, om te voorkomen dat u zelf voor (valse) meldingen zorgt als u rondom het huis/bedrijf loopt/rijdt. Hoe verder de sensoren van het pand staan, des te meer tijd heeft u om uw bezoek te verwelkomen. Als de sensorkeuze gemaakt is, gaan we kijken waar u de meldingen wilt ontvangen. Is dit alleen in huis of ook in een schuur of kantoor. Op uw erf of ook als u niet thuis bent?

Bij de keuze van een opritverklikker beginnen we altijd met de situatie buiten. Er moet eerst  bepaald worden of een bewegingsmelder of een lichtsluis het meest ideaal voor u is. Dat hangt af van de ligging van de oprit. Ligt uw oprit tussen weilanden of tussen 2 panden? Staan er veel bomen? Is er een ijzeren hek? Of heeft u loslopende honden? Is er veel schaduw of juist veel zon? Wij adviseren de sensoren zo ver mogelijk van uw woning te plaatsen, om te voorkomen dat u zelf voor (valse) meldingen zorgt als u rondom het huis/bedrijf loopt/rijdt. Hoe verder de sensoren van het pand staan, des te meer tijd heeft u om uw bezoek te verwelkomen. Als de sensorkeuze gemaakt is, gaan we kijken waar u de meldingen wilt ontvangen. Is dit alleen in huis of ook in een schuur of kantoor. Op uw erf of ook als u niet thuis bent?

De keuze hangt af van veel factoren

Bewegingsmelder versus lichtsluis

Specificaties
Bewegingsmelder
Lichtsluis
Uw erf beveiligen?
Kies voor een opritverklikker