De zoektocht naar de beste Opritverklikker

Een opritverklikker bestaat in principe uit twee componenten: de sensor(en) en de bel. Daaraan zijn meerdere bellen, sensoren, zakpiepers, zwaailichten en sirenes te koppelen. En doordat de opritverklikker draadloos is, is deze heel eenvoudig zelf te installeren. Kabels graven of trekken is niet meer nodig. 

De draadloze sensor plaatst u bij de oprit van uw woning of bedrijf. Hierdoor signaleert de infrarood sensor naderende auto’s, fietsers, wandelaars enz. en geeft een signaal door aan de bel.

Het bereik varieert van 80 meter tot een indrukwekkend bereik van ruim 1 kilometer. Bij  plaatsing van de bel binnenshuis, kan het effectieve bereik echter wel tot 50% afnemen, afhankelijk van het soort en aantal obstakels bijvoorbeeld een muur, bomen of schuur.

De sensor wordt simpelweg gevoed met batterijen of zonnecellen, zodat deze overal geplaatst kan worden. Zowel in als uit het zicht. De bel daarentegen wordt gevoed met een netspanningsadapter.

opritverklikker_slider_1

Welk beveiligingssysteem past bij u?

Om u te helpen en te adviseren bij de beste keuze beveiligingssysteem voor uw situatie, treft u hieronder een aantal vragen en voorbeelden aan. Deze vragen kunnen u helpen bij het maken van het best passende systeem. Zoek daarna de producten op en klik op ‘vergelijken’, voor de verschillen in de producten.

1. Hoe ziet uw oprit eruit? 

Type oprit
Systeem
Opmerkingen
Oprit ligt tussen een schutting en woning
SkyLink, Honeywell of Protect
Een bewegingsmelder is hiervoor het meest geschikt. Kijk bij de producten voor een productvergelijking.
Naast de oprit is de tuin
Alle opritverklikkers
Een lichtsluis is alleen geschikt indien er voldoende daglicht is ivm zonnepanelen. Een bewegingsmelder is minder geschikt als er honden en katten loslopen en in het bereik van de sensor komen
Oprit ligt tussen weilanden en geen bebossing
JNStar of Dakota lichtsluis
De sensoren van de lichtsluis worden aan weerskanten van de oprit geplaatst. De sensoren moeten aan een eigen paal, ong 1,5 mtr van het schrikdraad geplaatst worden.

2. Hoe lang is de afstand van het begin van uw oprit tot uw woning/bedrijf?  

Afstand tussen sensor en (binnen geplaatse) bel
Systeem
Opmerkingen
Tot 100 m
Alle opritverklikkers, m.u.v. SkyLink
Voor alle systemen geldt dat (massieve) staalconstructies het bereik nadeling kunnen beïnvloeden.
100 tot 400m
Dakota en Protect
Voor de JNStar is een repeater noodzakelijk vanaf circa 100 m.
Meer dan 400m (tot 1km)
JNStar, Dakota en Protect
Voor de JNStar is een repeater noodzakelijk vanaf circa 100 m.

3. Wilt u gebruik maken van een zakpieper die u bij u kunt dragen?  

Bereik
Systeem
Opmerkingen
Op uw erf < 100m
Dakota zakpieper, ExtrAlert zakpieper, UltraPir, GSM Kiezer
De Dakota zakpieper werkt alleen samen met de andere Dakota producten
Op uw erf < 500 m
ExtrAlert zakpieper, UltraPir, GSM Kiezer
Voor de ExtrAlert zakpieper is ook een zender nodig die aan de bel van de opritverklikker gekoppeld wordt
> 500 m
UltraPir, GSM Kiezer
Voor de UltraPir en GSM Kiezer heeft u een SIM kaart nodig. De meldingen krijgt u vervolgens op uw telefoon.

4. Wilt u dat bezoekers zelf zien dat ze gedetecteerd zijn?  

  • Bij de Sky Link en Honeywell gaat een rood lampje branden in de sensor bij de oprit als er iemand gedetecteerd wordt. Een passant kan (met name als het donker is) zien of hij/zij gedetecteerd is.
  • Bij de Dakota PIR en Protect 800 is dat uit te schakelen en bij de JNStar brandt geen lampje. Als passant weet je dus niet of je wel/niet gedetecteerd bent.

5. Wilt u een belsignaal op meerdere plekken? Indien u op meerdere plaatsen een belsignaal wilt horen als er een bezoeker komt, dan zijn er de volgende mogelijkheden:

Optie
Systeem
Opmerkingen
Draagbare zakpieper
Dakota zakpieper of ExtrAlert zakpieper
Bereik van de Dakota sensor naar de Dakota zakpieper bedraagt circa 100m. De ExtrAlert zakpieper ontvangt het signaal tot een afstand van 500 m vanaf de zender die aan de opritverklikker-bel verbonden is.
Draadloze bel
Alle opritverklikkers
De opritverklikker-bel geeft het signaal door via de zender/beldrukker naar de draadloze bel. Het bereik is 500 m in het vrije veld.
Extra bel
Alle opritverklikkers
Bij ieder type opritverklikker kunt u extra bellen aansluiten, m.u.v. de SkyLink
Sirene/zwaailicht/camerasysteem
Alle opritverklikkers
Aan het NO/NC contact van de opritverklikker-bel kan met behulp van een tijdrelais een sirene, zoemer, verlichting of bijvoorbeeld een camerasysteem worden aangesloten.

6. Wilt u een groter gebied onzichtbaar omheinen?  

Stel u heeft een terrein waar (tijdelijk) kostbare spullen staan. Door meerdere sensorparen te plaatsen, ontstaat er een onzichtbaar hekwerk. Zodra iemand door stralen loopt/rijdt, wordt er een draadloos signaal gestuurd naar de ontvanger (lees: bel), die op maximaal 1 km afstand geplaatst wordt. Omdat er geen kabels gegraven hoeven te worden, is dit systeem ook ideaal voor tijdelijke situaties. Denk bijvoorbeeld aan bouwplaatsen. De sensoren kunnen op een afstand van 20, 40, 60 of 100 meter van elkaar geplaatst worden. Zie voor meer informatie type JNStar. Zo maakt u van een opritverklikker eenvoudig een terreinverklikker.

7. Uitleg over de twee verschillende detectie technieken?  

  • Actieve infrarood (ofwel lichtsluis) wil zeggen dat de sensoren die aan weerskanten van de oprit staan naar elkaar “kijken”. Zodra iets of iemand tussen de sensoren doorloopt , fietst of rijdt, wordt er een draadloos signaal gestuurd naar de bel binnenshuis. Deze techniek is zeer betrouwbaar en wordt zowel in het particuliere als zakelijke segment toegepast. De typen JNStar en Dakota Beamset werken met deze techniek.
  • Passieve infrarood is vergelijkbaar met een bewegingsmelder, zoals u die waarschijnlijk kent van de buitenlamp. Aan één kant van de oprit wordt de bewegingssensor geplaatst en zodra iets of iemand in het vizier van de sensor komt, wordt een draadloos signaal doorgegeven aan de bel binnenshuis. De types Sky Link, Honeywell,  Protect en Dakota PIR  werken met deze techniek.