Wat is een slimme deurbel?
Een slimme deurbel zoals NEST Hello, Ring, Eufy enz. is een deurbel met camera die in plaats van de huidige beldrukker aan uw deurpost wordt bevestigd. De video deurbel wordt met behulp van de bestaande bedrading verbonden met Wifi of Lan (bedraad). De bel laat u dankzij de ingebouwde camera zien wie er aanbelt. U kunt de beelden bekijken op uw smartphone, tablet of pc. De slimme deurbel is in de meeste gevallen eenvoudig te installeren, mits het voltage overeenkomt.
In sommige gevallen moet een installateur aanpassingen doen in de meterkast. Ook moet u enige technische kennis hebben om de bekabeling aan te sluiten en de app op uw smartphone en tablet te installeren. Omdat de slimme deurbel (meestal) aan de voordeur bevestigd wordt, is deze vooral bedoeld voor mensen die in de stad of in een woonwijk wonen. Kortom bij situaties waarbij het gebruikelijk is dat mensen zich melden aan de voordeur.
De voordeur zit dan meestal aan de straatkant. Als er wordt aangebeld ontvangt de bewoner niet alleen in huis, maar ook op de smartphone een seintje. Op de app kan meegekeken worden wie op de stoep staat en desgewenst een gesprek worden gevoerd. Er kan een notificatie gestuurd worden als er beweging gedetecteerd wordt. Echter….dit levert veel valse meldingen op vanwege passerende voorbijgangers en omdat vogels, vallend blad, heftige regenval ook gezien worden als beweging.
Nadelen video deurbel
- De video deurbel kan alleen maar aan de deurpost bevestigd worden en de camera kijkt voor zich uit. Uw bezoek staat dus al voor de deur voordat de video deurbel detecteert en een melding verstuurt. De camera kan niet in een bepaalde positie gericht worden (bijv. richting de oprit of straat).
- Bij sommige video deurbellen werken de meldingen niet goed of een normaal gesprek is onmogelijk door blikkerig geluid, zodat je elkaar niet continu kunt horen.
- Veiligheid: om overal ter wereld contact te maken met je deurbel, koppel je hem aan het internet (bijv. Google). Maar je wilt niet dat anderen met je meekijken en -luisteren. Toch is dat mogelijk bij een van de geteste deurbellen. Iemand anders kan gewoon volgen wat er bij jouw voordeur gebeurt.
- Vertraging Wifi-verbinding: De ene video deurbel stuurt non-stop opnames door naar zijn servers (wat je wifi verbinding van andere apparaten enigszins kan vertragen), terwijl de andere alleen bij beweging de cloud aanvult.
- Abonnement afsluiten: Voor het terugkijken van eerder opgenomen beelden moet bij sommige merken een betaald abonnement worden afgesloten. Bij een ander worden drie uur lang screenshots van gemiste bezoekers doorgestuurd. Dit is iets waar je meestal niet op zit te wachten.
Alternatief voor slimme deurbel is een Opritverklikker!
Voor mensen die wat ruimer wonen en in een vroeg stadium willen weten dat er bezoek nadert, is er een opritverklikker in combinatie met een camerabewakingssysteem. Er zijn draadloze camerabewakingssystemen leverbaar en systemen die gekoppeld kunnen worden.
Met een gekoppeld systeem “vertelt” de opritverklikker aan het camerasysteem dat er een passant op de oprit is. Dit is veel betrouwbaarder dan de bewegingsdetectie in de camera zelf. Niet alle camerabewakingssystemen kunnen goed aan een opritverklikker verbonden worden. Laat u daarom goed informeren.
De bediening is heel eenvoudig en u ontvangt alleen de betrouwbare meldingen van de opritverklikker(s). Geen abonnement, geen servicekosten, geen privacyschending en geen valse meldingen! U kunt zelf het aantal camera’s bepalen waarmee u controle houdt over uw erf, schuren en dieren. Informeer naar de diverse mogelijkheden.
Installatie van de Opritverklikker:
De opritverklikker kunt u eenvoudig zelf plaatsen, omdat deze draadloos is. U hoeft voor de opritverklikker sensoren geen kabels te graven! De sensoren werken op zonne-energie of op een batterij.
De opritverklikker wordt geleverd met Nederlandstalige handleiding. Komt u er niet uit, dan helpen we u.
Het camerasysteem dat gekoppeld wordt aan de opritverklikker wordt wel door een monteur geïnstalleerd. De camera’s moeten voorzien worden van kabels. Dit kunt u zelf doen of uitbesteden aan de monteur.
Onderdeel van de installatie is een uitgebreide instructie van de bediening van het systeem.
Uit welke opritverklikkers kunt u kiezen?
Er zijn 2 technieken waar u uit kunt kiezen namelijk: een lichtsluis en een bewegingsmelder.
Lichtsluis
Een lichtsluis wil zeggen dat links en rechts van de oprit een sensor wordt geplaatst, die elkaar de hele dag (en nacht) aankijken. Zodra de straal tussen beide sensoren verbroken wordt, klinkt binnenshuis de bel. De lichtsluis sensoren JNStar en Solar Beam werken op zonne-energie en moeten daarom in goed daglicht geplaatst worden.
Bewegingsmelder
Een bewegingsmelder (Protect 800) bestaat uit 1 sensor die aan 1 kant van de oprit geplaatst wordt. Omdat de sensor ong 15m voor zich uitkijkt is het niet wenselijk deze sensor naar een weiland of tuin te laten kijken, waar beesten lopen. Plaats deze sensor zo, dat hij geen valse meldingen kan genereren. Deze sensor kan op donkere/schaduwrijke plekken geplaatst worden, omdat hij op batterijen werkt, die afhankelijk van het aantal passanten 6-9 maanden meegaan.
Voorkom valse meldingen bij camerasystemen
De meeste bewakingscamera’s zijn uitgerust met een functie die bewegingsdetectie of motion detection heeft. Dit lijkt een prachtige functie, maar in de praktijk werkt het niet feilloos. Waarom niet?
- Het gros van de bewakingscamera’s beschikt niet over de juiste capaciteiten om met bewegingsdetectie te werken. Er valt veel af te stellen of in te stellen, maar optimaal is een utopie.
- Als u een bewegingsgebied markeert in de camera, wordt dat altijd gezien vanuit de camera. Dus als er een spinnetje voor de lens kruipt (spinnetjes zijn dol op infrarood ledjes in de camera t.b.v. nachtzicht) kruipt hij als het ware door het gemarkeerde gebied en dat veroorzaakt een valse melding. Zo ook met regendruppels, hagel, vallend blad, bewegende takken, vogels enz. enz. Allemaal meldingen waar u niets aan heeft.
- Kies de juiste opritverklikker voor betrouwbare meldingen. Let op…bij een lichtsluis is een dubbele of 3 dubbele straal die onderbroken moet worden, echt een must. Sensoren met een spiegeltje of een reflector zijn niet geschikt voor betrouwbare detecties.